Νέο κόμμα με την εντολή 1.600.000 πολιτών

Στα ίδια μέρη ξαναβρέθηκε ο κόσμος της Αριστεράς, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί που στο παρελθόν έχουν γίνει κι άλλες Συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

sabbatoΜόνο που αυτή τη φορά υπήρχε μια διαφορά, μια διαφορά μερικών… χιλιάδων.

Ο κόσμος δεν ξαναβρέθηκε σε κάποια από τις περιφερειακές αίθουσες, αλλά κατέκλυσε, γέμισε εντυπωσιακά το γήπεδο.

Της Δάφνης Σφέτσα, από την Αυγή

2/12/2012

Αυτή η εικόνα του γεμάτου ΣΕΦ ήδη από την πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης έδειξε με σαφήνεια ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που οικοδομείται, ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει από το γήπεδο, έδειξε σε τι μετεξελίσσεται: από τον ΣΥΡΙΖΑ στων συνιστωσών έχουμε πια περάσει για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών -των πολλών, των δεκάδων χιλιάδων μελών.

Σήμερα λοιπόν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες. Νωρίς το πρωί θα γίνουν οι τελευταίες ομιλίες αντιπροσώπων -κατά παράδοση μιλάνε και στελέχη με βαρύνουσα πολιτική σημασία- και μεσημέρι – απόγευμα οι ψηφοφορίες επί των κειμένων και για την ανάδειξη του νέου κεντρικού οργάνου. Θέματα ανοιχτά υπάρχουν -και θα παραμείνουν κιόλας αρκετά ανοιχτά. Άλλωστε πρόκειται για Συνδιάσκεψη, το πρώτο αποφασιστικό βήμα, αλλά όχι το τελικό.

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση ενοποίησης, με εκατοντάδες ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα -και από σήμερα μέχρι την άνοιξη αρχίζει η δεύτερη, πάλι με ανοιχτές διαδικασίες, πάλι με στόχο την εγγραφή νέων μελών, αλλά και με σκοπό τη συγκρότηση ενός κόμματος πραγματικά δημοκρατικού που θα βρει τη «μαγική» ισορροπία: πλουραλισμός και σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις.

Το κλίμα κατά την έναρξη ήταν πανηγυρικό. Το πλήθος που συνέρρευσε έκανε υλική, χειροπιαστή τη νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια κοντεύουν πέντε μήνες από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε η αξιωματική αντιπολίτευση του 27%, αλλά οι διαδικασίες, η μαζικότητα, η ενεργός συμμετοχή, το πάθος, τα χειροκροτήματα, η εικόνα των χιλιάδων ανθρώπων που όρθιοι χειροκροτούσαν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης τον καλούσε στο βήμα περίπου ως τον επόμενο πρωθυπουργό, οι στιγμές αυτές όλες χρειάζονται για να επιβεβαιώσει κανείς ότι δεν είναι μόνο εκλογικά νούμερα.

Είναι υπαρκτός κόσμος, με αγωνίες, με διαφορετικές αφετηρίες, με περισσότερες ή λιγότερες εμπειρίες από συλλογικές διαδικασίες, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας εκείνο που χτίζει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Νέο όχι γιατί ξεχνά ή γυρίζει τις πλάτες του στην ιστορία του, αλλά για να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα, με πρώτο να σταματήσει την καταστροφή, διώχνοντας την τρίτη στη σειρά κυβέρνηση του Μνημονίου, να οργανώσει την ανατροπή, συγκροτώντας κυβέρνηση της Αριστεράς και με ορίζοντα τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
319615_10151124957036400_1340318992_n

Νέο κόμμα με ρίζες στο παρελθόν και μάτια στο μέλλον

Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής του, στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι τριήμερες εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, στάθηκε ιδιαίτερα στο παρελθόν, θέλησε να δώσει το στίγμα, τις αφετηρίες, τις ιστορικές αναφορές του νέου πολιτικού υποκειμένου που οικοδομείται. Όχι με διάθεση θρησκευτικής ευλάβειας απέναντι σε σύμβολα του παρελθόντος. Μα γιατί χωρίς αναφορές γίνεται θολό το μέλλον, ο στόχος για το αύριο.
21772_390700761008892_1249978374_n
Γι’ αυτό συνέδεσε άρρηκτα παρελθόν με μέλλον. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, στις μεγάλες εξεγέρσεις για αξιοπρεπή δουλειά, από όσους και όσες με αίμα έγραψαν την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, από όσους δεν λύγισαν από την εκδικητικότητα του μετεμφυλιακού κράτους, από όσους συγκρότησαν την ΕΔΑ, από τη γενιά του 114 μέχρι τη γενιά του Πολυτεχνείου, μέχρι τους ανιδιοτελείς συντρόφους του ΚΚΕ, τις δυνάμεις της ανανέωσης, τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αρνήθηκαν να εξαργυρώσουν τις ιδέες και τις αξίες, μέχρι τους μεγάλους θεωρητικούς, τον Καστοριάδη και τον Πουλαντζά, μέχρι να νέα κοινωνικά κινήματα, το οικολογικό κίνημα, μέχρι τη Γένοβα, το Κοινωνικό Φόρουμ…

Από τους αιώνες, από τους αγώνες για κοινωνική προκοπή, δικαιοσύνη, δημοκρατία μέχρι σήμερα: σύμφωνα με τον επικεφαλής του, από εκεί πηγάζει και εμπνέεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Και σκοπεύει να μας πάει πιο μακριά.

Θέλησε λοιπόν να δείξει ότι το κόμμα που χτίζεται αυτές τις μέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ένα κόμμα των από κάτω, των “χωρίς” (χωρίς δουλειά, ασφάλιση, κατοικία, αξιοπρέπεια, δικαιώματα), κοιτάζει προς τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Στον οποίο δεν παραπέμπει θεωρητικά, δεν του αρκεί απλώς να τον επικαλείται. Στόχος του είναι σήμερα -χθες, αν είναι δυνατόν- να βάλει τις βάσεις για τη νέα κοινωνία -προφανώς μέσα και από κυβερνητικές θέσεις, με άμεση και παράλληλη όμως σχέση με τα κοινωνικά κινήματα.

Άλλωστε, όπως τόνισε στο κλείσιμό του, το νέο κόμμα δεν εξυπηρετεί κάποια κομματική σκοπιμότητα. Η εντολή -είπε- δεν έρχεται από κάποια γραφειοκρατική νομενκλατούρα: “Μας δίνουν εντολή το 1 εκατ. 600 χιλιάδες ψηφοφόροι. Και οι ακόμα περισσότεροι που πλέον κατάλαβαν ότι είμαστε η ελπίδα για το αύριο”. Μια εντολή στην οποία οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του- να υπακούσει, ένα χρέος που οφείλει να το ξεχρεώσει για όσους δεν πρόλαβαν να δουν τη δικαίωση των αγώνων, για τις επόμενες γενιές: “για να μη ζήσουν την κόλαση του νεοφιλελευθερισμού σε μία χώρα αποικία χρέους”.

Άρρηκτη η σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον…

Η πρόταση για το νέο όργανο

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πήραν μέρος περί τους 3.500 χιλιάδες αντιπροσώπους. Από νωρίς την Παρασκευή κατέφθαναν πούλμαν με αντιπροσώπους ή απλώς μέλη από όλη τη χώρα.

Σήμερα ολοκληρώνεται, όπως προαναφέραμε, με τις ψηφοφορίες επί των κειμένων και για το κεντρικό όργανο. Σε ψηφοφορία αναμενόταν να τεθούν το σχέδιο της Διακήρυξης (το οποίο παρουσίασε την Παρασκευή ο Αριστείδης Μπαλτάς) και οι τροπολογίες του, το σχέδιο για τη λειτουργία μέχρι το συνέδριο (που παρουσίασε η Σοφία Σακοράφα), ενώ αναμένεται να ψηφιστεί και πολιτική απόφαση που θα εμπεριέχει τους βασικούς άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση για το κεντρικό όργανο είναι να αποτελείται από 301 μέλη, εκ των οποίων τα 75, τουτέστιν το 25%, θα ορισθεί από τις συνιστώσες. Ειδικά αυτό το σημείο ήταν αφορμή για συζητήσεις στο εσωτερικό: Ένα κομμάτι του κόσμου αμφισβητούσε την αναγκαιότητά του, ενώ εντός των συνιστωσών υπήρχε μουρμούρα για το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες.526828_10151439509433054_1879959882_n

Όχι όμως το παλιό κλίμα δυσπιστίας, αλλά δυσκολίες που πάντα προκύπτουν, πολλώ δε μάλλον σε διαδικασίες που δεν έχουν προηγούμενο, που δεν αντιγράφουν το παρελθόν αλλά επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Επίσης η ψηφοφορία για το νέο όργανο αναμενόταν να γίνει με ενιαίες λίστες.

Ες αύριον τα αποτελέσματα, στο έκτακτο φύλλο της «Αυγής».

πηγη:

στο www.left.gr μπορείτε να παρακολουθησετε σε πολλά αφιερώματα ολόκληρη την ροή της διαδικασίας.

488162_10151019556881671_1301621583_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s