Oικονομία

4/ΔΕΚ/12

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις για την κρίση;

   391217_399645233430675_1222225226_nΤρία χρόνια ακριβώς έχουν περάσει από τότε που η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στην Ελλάδα. Η ιστορία είναι γνωστή. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2009, ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου «ανακάλυπτε» ότι το δημόσιονομικό έλλειμμα εκείνης της χρονιάς θα έφτανε το 15,3% αντί για 3,7% που προέβλεπε η κυβέρνηση Καραμανλή. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, οι κυβερνήσεις και η τρόικα έχουν προβεί σε δεκάδες προβλέψεις, μεγαλόστομες δηλώσεις και ευχάριστες υποσχέσεις προς την κοινωνία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει σε όλα τα παραπάνω, ασκώντας κριτική και προβλέποντας ότι θα αποτύχουν. Κατά έναν παράξενο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει μέσα σε όλες του τις προβλέψεις εδώ και τρία χρόνια, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι μειοψηφικές του απόψεις για την οικονομία το 2009, να καθίστανται ηγεμονικές εν έτει 2012.

Τίθενται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα: Είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ πιο έξυπνοι από τους άλλους; Έχουν καλύτερα διδακτορικά από ό,τι οι άλλοι; Είναι πιο διορατικοί; Γιατί έχουν πέσει μέσα στις προβλέψεις για την ύφεση, το δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω λιτότητας, τη μη βιωσιμότητα του χρέους, την ανάγκη διαγραφής του, τη μη έξοδο της χώρας στις αγορές για πολύ μακρύ διάστημα, τις επιπτώσεις της εσωτερικής υποτίμησης;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τα θεωρητικά εργαλεία για να διακρίνει «αυτά που λέγονται και αυτά που δεν λέγονται» από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη, τους ρητούς και άρρητους και στόχους. Το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν σχεδιάστηκε για να πετύχει τους ρητούς στόχους και γι’ αυτό αποτυγχάνει σε αυτό το επίπεδο. Οι ρητοί στόχοι (η δημοσιονομική εξυγίανση, για παράδειγμα) χρησιμεύουν για να δώσουν ένα όραμα σε αυτούς που υπόκεινται σε θυσίες σήμερα προκειμένου όμως να επιτευχθούν οι άρρητοι στόχοι: Για να καταφέρουν να οργανώσουν τη συναίνεση στο εσωτερικό της κοινωνίας και να κυλήσει πιο έυκολα το σχέδιο. Από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, φάνηκε ότι η αξιοποίηση των ρητών (αλλά μη πραγματικών) στόχων, έκανε μια χαρά τη δουλειά της: υπνώτισε την κοινωνία.

Όσο όμως η κοινωνία άρχισε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει με αυτούς τους στόχους που διαρκώς αποτυγχάνουν, κάτι περίεργο άρχισε να συμβαίνει: έσπασε η συναίνεση όσο ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.  Και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκάλυψη των άρρητων στόχων του Μνημονίου: υποτίμηση της εργασιακής δύναμης για να αυξηθούν τα κέρδη, διάλυση του κοινωνικού κράτους για να έχει μεγαλύτερη εξάρτηση ο εργαζόμενος από τη σχέση μισθωτής εργασίας, χτύπημα στους μικρομεσαίους για να αυξηθεί η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ιδιωτικοποίησεις για να εισέλθει ο ο ιδιωτικός τομέας σε κερδοφόρους τομείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε μέσα σε όλες τις προβλέψεις, γιατί εκτός από την κριτική στους ρητούς στόχους του Μνημονίου, ανέδειξε και τους άρρητους. Για τους πρώτους είναι σχετικά εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική, αφού και η οικονομική θεωρία, αλλά κυρίως η οικονομική ιστορία, έχουν αποφανθεί τελεσίδικά: η έννοια της επεκτατικής δημοσιονομικής λιτότητας είναι παραμύθι. Αποκαλύπτοντας όμως την ταξική «ουσία» των παραπάνω στόχων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να πέφτει μέσα στις οικονομικές του προβλέψεις και οι άλλοι θα γελοιοποιούνται — κερδίζοντας όμως χώρο στο επίπεδο του ταξικού ανταγωνισμού. Τι να την κάνουν την αξιοπιστία των προβλέψεων μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν από το Μνημόνιο;

Γαβριήλ Σακελλαρίδης
REDNotebook

***************************************************************************************************************
11/ΟΚΤ/2012
Θέμα: 9 ερωτήσεις                                                                                                                 Topic: 9 questions

9  λογικές ερωτήσεις που δεν έχουν … απαντήσεις
9  logical questions remaining… unanswered

Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Question 1. How is it possible, while Luxembourg, the United Kingdom, Switzerland, Belgium, France, Denmark and Austria do have a BIGGER rate of debt than us, thus ON THE CONTRARY DON’T NEED a bailout, but came to save us?

Ερώτηση 2. Πως γίνεται το….Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να ” ξετινάξει” μία χώρα;                                                                    Question 2. How is it possible that …. Afghanistan with roughly half century continuous wars, has only 23% of his GNP debt, as we know that a war of some certain days can ”ruin” a country financially ?

Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;                 Question 3. How is it possible, that Kuwait’s Debt rate is 29%, Bahrain’s Debt rate is  54% and the Debt rate of the United Arabic Emirates  is 56%, at the moment that they are world suppliers of oil?

Ερώτηση 4. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο η περικοπες;                                                                                  Question 4. How is it possible, that Norway with a 143% debt rate, doesn’t have a problem and it doesn’t need a bailout nor curtailments? 

Ερώτηση 5. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 0.5 τρις που χρωστάμε εμείς;
Question 5. Why the world’s creditors don’t worry that they do loose the 13, 5 trillion that  the USA owe, nore the 2 trillion that Luxembourg owes , or the 9 trillion that the U.K. owes….. (etc, etc) but they worry instead  for the  0.5 trillion that we owe?

Ερώτηση 6. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Question 6. How is it possible also that the entire population of  the world, owes the 98% of  its money?

Ερώτηση 7. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Question 7. Who do owes  so much money, that they can afford  to  lend so much money?

Ερώτηση 8. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Question 8. Where did they find so much money?

Ερώτηση 9. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;       Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο & μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος ;                                        Question 9. Why their money doesn’t participate in the GNP of their country?              Finally do this facts show, that the world economy is one enormous bubble, while the money is false, printed in the sanctuaries of multinational banks only in order to achieve global control?
AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ; ….. προσεχως! μεινετε συνδεδεμενοι                                                ANSWERS? …. soon …. on your screen! stay tuned

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

*************************************************************************************************

Η σελίδα με τα της …… οικονομίας –  the page of »economics»

Καλώς ήρθατε στην σελίδα με όλα τα σχετικά θέματα….. γυρω απο την οικονομία. Welcome to our page, dedicated to »economics»… finance….. money, assets, ….. markets…… forex….. commodities….. and and and …( you just realized how simple it is in Greek … one word is enough)

Εδώ θα αναρτώνται όλα τα σχετικά θέματα. All related topics will be posted here.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s